Sertailah Perjuangan Kami!

Thursday, 29 March 2012

5 SOALAN YANG TIDAK DAPAT DIJAWAB OLEH LIDAH


Kita dapati dalam kalangan manusia , ada yang menggunakan hujah sibuk sebagai alasan untuk banyak perkara. Apabila mereka gagal hadir dalam mesyuarat atau tidak dapat hadir ke sesuatu majlis tertentu, walaupun sudah menerima jemputan secara rasmi, atau yang jarang-jarang datang ke masjid untuk menunaikan solat jemaah, apabila ditanya, maka jawapannya mudah saja, iaitu ‘sibuk’.

Apakah ‘ sibuk’ itu alasan sebenar?

Dalam hadis Rasulullah s.a.w. ada mengingatkan kita betapa masa itu sangat bernilai. Lantaran itu, masa lapang perlu dihargai. Keterbatasan masa yang dimiliki manusia tidak memungkinkan kita membiarkan masa berlalu dengan sia-sia. Jika usia seseorang 60 tahun, tidak bermakna memiliki masa lapang sejumlah itu juga kerana satu pertiga daripada usia manusia  terhakis percuma semasa tidur dan satu perenam pula berlalu semasa kanak-kanak, bakinya hanya 30 tahun saja.

Hanya separuh sahaja baki usia kita yang akan digunakan untuk menyiapkan sebanyak-banyak bekalan, untuk suatu pengembaraan yang jauh, iaitu perjalanan menuju akhirat. Sekiranya kita sedar bahawa kehidupan kita tidak akan surut ke belakang tentu kita akan merasakan bahawa masa sangat suntuk bagi menyiapkan bekalan. Kita juga mungkin tidak akan membiarkan kehidupan kita kosong tanpa diisi dengan program.

Peluang terakhir yang amat penting yang tidak mungkin dicuaikan ialah ‘ masa hidup sebelum datangnya saat kematian’. Manusia diberi peluang hidup selepas melalui proses kejadiannya yang sungguh unik, daripada berjuta benih di dalam sperma seorang ayah, hanya satu yang bernyawa dengan telur di dalam rahim ibu untuk proses hayat seterusnya.

Allah SWT mengurniakan hidup dengan kelahiran manusia daripada rahim ibu sebagai suatu rahmat yang mesti disyukuri kerana dia dipilih daripada  berjuta-juta benih itu. Jika Allah memilih benih lain, nescaya bukan kita yang dilahirkan. Oleh itu kita bukan hanya perlu bersyukur dengan hidup yang dikurniakan buat dirinya tetapi sewajarnya mengisi kehidupan tersebut. Mengisi hidup dengan program yang mendatangkan manfaat untuk kehidupan di dunia dan akhirat

 Allah SWT telah mengurniakan kepada hamba-Nya beberapa kesempatan, iaitu muda sebelum tua, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum datangnya waktu sibuk dan hidup sebelum mati.

Lima  kesempatan ini akan ditanya sebaik sahaja manusia dibangkitkan pada hari Mahsyar. Sayangnya yang menjawab kelak bukanlah lidah tetapi pengakuan dari setiap anggota yang bertanggungjawab melakukan segala tindakan sama ada amalan yang membawa markah dosa atau mendapat ganjaran pahala.

No comments:

Post a Comment

Jom Ziarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...